Meteen naar de inhoud

Anaïs Goos

  • Master in de Rechten universiteit Antwerpen
  • Master of Science in Conflict and Development Studies Universiteit Gent
  • Stage bij Rode Kruis – Vlaanderen afdeling Humanitaire Diensten & Internationale Samenwerking
  • Houder getuigschrift Supralat – Salduzbijstand bij verhoor
  • Advocaat bij de Balie Provincie Antwerpen sedert 17 december 2018
  • Lid van de Commissie van Toezicht  en de Klachtencommissie bij de gevangenis van Antwerpen.

Na mijn rechtenstudies heb ik me verdiept in internationale conflicten en ontwikkelingsproblematieken tijdens de master-na-masteropleiding Conflict and Development aan de UGent. Het was toen mijn droom om humanitair werk te doen. Al snel bleek dat geen evidentie en werd het me duidelijk dat net die sector erg afhankelijk is van politieke en economische factoren.

Na mijn stage bij het Rode Kruis besloot ik voor de advocatuur te kiezen in een sociaal geëngageerd advocatenkantoor. Niet alleen voor de intellectuele uitdaging, maar ook vanuit een rechtvaardigheidsgevoel. Als advocaat sta je erg dicht bij je cliënt. Uiteraard moet er een zekere afstand worden bewaard, maar je kan wel direct iets voor iemand betekenen.

Ik ben begonnen met vreemdelingenrecht voornamelijk vanuit mijn interesse in het internationaal humanitair recht. Nu doe ik ook meer en meer puur strafrecht.

Ik hou van de dynamiek in het strafrecht. Politieverhoren, bij de onderzoeksrechter, naar de gevangenis, naar de raadkamer, pleiten voor de politierechtbank, de correctionele rechtbank en de strafuitvoeringsrechtbank,…

Het is net zoals het vreemdelingenrecht een erg sociale en maatschappelijke rechtstak waarbij je met veel verschillende instanties in aanraking komt. Ik hou ervan om met deze instanties in dialoog te gaan zodat mijn cliënten zo goed mogelijk omkaderd worden.

Ik begeleid nu al enkele jaren een gezin met vier kinderen dat gevlucht is uit Irak. Ze hebben helaas nog steeds geen verblijfsdocumenten in België, maar de procedure loopt nog. Binnenkort komt hun zaak weer voor.

Ook al moet je als advocaat afstand bewaren, van dat dossier lig ik weleens wakker. Zij zijn ondertussen al bijna zes jaar in België. Hun kinderen spreken perfect Nederlands en doen het erg goed op school. Terugkeren is voor hen echt geen optie. Ik hoop hen daarom snel goed nieuws te kunnen brengen.

De laatste tijd is er op vlak van justitie duidelijk opnieuw een toename van repressieve maatregelen. Ik hoop over tien jaar te zien dat niet repressie maar preventie het zwaartepunt is van ons beleid en dat de nadruk ligt op het aanpakken van de maatschappelijke oorzaken van crimineel gedrag, zoals armoede en normvervaging. Ik geloof ook echt dat er alternatieven zijn voor de vaak ineffectieve repressieve maatregelen. Laat ons hopen dat deze alternatieven snel beter ondersteund worden in ons huidig strafrechterlijk beleid en dat rechters deze in de toekomst ook effectief meer durven toe te passen.

Nieuws en publicaties