Meteen naar de inhoud

Nele Kelchtermans

  • 2021: masterdiploma Rechten KULeuven
  • Stage bij de stichting Hubi & Vinciane te Parakou Benin
  • Erasmus uitwisselingsprogramma aan de University of Leeds, Verenigd Koninkrijk
  • Advocaat bij de Balie Provincie Antwerpen sedert oktober 2021

Ik heb altijd al een sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad. Het is ook in dit opzicht dat ik koos voor de studies rechten en hierna voor de advocatuur. Als advocate kan ik niet enkel juridisch advies geven maar mensen ook bijstaan in de rechtbank.

Binnen het kantoor heb ik gekozen om mij vooral toe te leggen op het vreemdelingenrecht omdat dit voor mij het dichtst aanleunt bij mensenrechten. Personen die hun herkomstland ontvluchten begaan geen misdrijf. Ze maken op de weg naar België vaak vreselijke dingen mee. Deze mensen hebben zowel juridische als psychologische bijstand nodig. Ik ben blij dat ik deze mensen op juridisch vlak kan bijstaan in o.a. hun aanvraag tot verblijf, ook al is dit vaak een strijd tegen het systeem.

Over 10 jaar zou ik graag zien dat de wereld meer eensgezind is geëvolueerd. Momenteel heerst er enorm veel verdeeldheid.  Ik denk dat het belangrijk is dat we blijven communiceren met elkaar, want vaak schuilt er achter een extreme mening onwetendheid. Zolang iedereen zich blijft openstellen naar elkaar, zie ik wel een positieve evolutie.

Verder hoop ik op een menselijker en eenvoudiger beleid omtrent vreemdelingen. Sommige mensen verblijven al jaren in België, dragen bij aan de maatschappij, maar krijgen toch geen verblijfsrecht.

Als laatste streef ik zelf ook naar verandering. Een quote die ik altijd aanhaal is die van Steve Jobs: “The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do”.

Nieuws en publicaties