Ga naar de inhoud

Raf Jespers

  • Houder van het getuigschrift Bijzondere opleiding Cassatieprocedures in Strafzaken
  • 2016 publicatie Misdaad en Straf: Manifest voor Kritische Criminologie
  • 2010 publicatie Big Brother in Europa
  • Lid van de Liga voor Mensenrechten en van de International Association of Democratic Lawyers (IADL)
  • 1974 Licentiaat in de Rechten
  • 1972 Licentiaat Geschiedenis Universiteit van Gent
  • Advocaat bij de Balie Provincie Antwerpen sedert 13 januari 1975
Raf Jan en Zohra in het Antwerps justitiepaleis

Ik heb rechten en geschiedenis gestudeerd. Werken aan de balie bood veel mogelijkheden voor mijn engagement. Want in mijn studententijd werkte ik al in Wetswinkels, waar mensen gratis juridisch advies kregen. Als advocaat heb ik mijn hele carrière vanuit dat engagement gewerkt.

Drie jaar geleden ben ik met dit nieuwe kantoor begonnen. Dus ja, ik ben nu 71 en ik werk nog altijd. Tegen een muzikant zeg je toch ook niet: stop met zingen? Advocatuur is het leven zelf.

Geëngageerd zijn heeft voor mij twee kanten. Je staat mensen bij in individuele dossiers. En je voert ook principiële dossiers die een impact op de hele maatschappij hebben. Want als advocaat wil ik wel dweilen, maar niet met de kraan open.

Daarnaast schrijf en publiceer ik ook. Door mijn werk als advocaat zie ik wat mensen meemaken. Die voet in de realiteit, dat is een verschil met een pure academicus. Het maakt dat ik – denk ik toch – wel zinnige dingen op papier kan zetten.

Al sinds de late jaren 90, toen de strijd tegen het terrorisme is begonnen, zie ik ondemocratische evoluties. Na 9/11 werd het nog verontrustender. Privacy is een fundamenteel recht, zonder privacy raken veel andere mensenrechten in het gedrang. Mijn boek Big Brother in Europa verscheen in 2010. Als ik de discussies nu hoor, denk ik: misschien had ik een beetje te vroeg gelijk?

Vandaag zie ik een nog ruimer kader voor de afbraak van fundamentele rechten, zoals met corona. Zijn de jaren 30 terug? Ik zie wel inrijpoorten voor de fascisering van de maatschappij. Denk aan het sexisme en racisme. Die moeten we bekampen met het recht.

Wat ik niet snel vergeet is de dankbaarheid van mensen die na jaren onzekerheid eindelijk hun regularisatiedocumenten krijgen. Ze hebben hun leven opgebouwd in totale onzekerheid. En jij hebt meegeholpen aan hun nieuwe start.

Ik hoop dat over tien jaar de democratie nog rechtstaat, dat extreemrechts gemarginaliseerd en geabnormaliseerd is en dat de maatschappelijke ongelijkheid teruggeschroefd is. En voor dit kantoor? Dat het groeit en bloeit en dat we internationale contacten kunnen opbouwen. 

Justis Lawyers staat aan de kant van de gewone man, en wil met hoogstaand kwalitatief juridisch werk het verschil maken. Ik zie een jonge generatie met een enorm potentieel om een progressieve wereld op te bouwen. Er moet een goed gestructureerd en intellectueel hoogstaand alternatief zijn. Dat willen wij bieden.

Nieuws en publicaties