Ga naar de inhoud

Big Brother in Europa


Uitgeverij: EPO
Auteur: Raf Jespers

www.epo.be/nl/sociaal-politiek/2437-Big-Brother-in-Europa-9789064456183.html

Big Brother: grote broer houdt u in de gaten. Hoe? Check, inspectie, toezicht, surveillance, bewaking, controle.

Met welk gereedschap? RFID-chips, observatiecamera’s, websnuffelaars, scanners, DNA-kits, spyware, databanken met algoritmeprogramma’s, afluistersatellieten… Het dagelijkse leven is ervan vergeven. Of hoe mensen niet alleen hun vertrouwelijkheid maar ook hun zelf kwijtraken. Glazen overheid en glazen ondernemingen zijn veraf, maar de glazen burger is een hete realiteit. Zo kan democratie niet functioneren.

Vooral de Europese Unie pusht deze realiteit. Met Europol en Eurojust, de grenswachters van Frontex, e-border concepten, Galileo en dure proefprojecten in het veiligheidsonderzoek, Europese webchecks, een Europese politieacademie, bijzondere opsporings- en inlichtingenmethodes… De Unie bouwt een gevaarlijke veiligheidsarchitectuur uit in dienst van de vrijheid van de markteconomie. Ze ziet burgers als potentiële veiligheidsrisico’s.

Democratische, sociale en culturele rechten duwt ze daarbij in een keurslijf. De war on terror werd een alibi om de vrijheden drastisch in te perken.

Raf Jespers zet alles op een rij. Het resultaat is hoogst explosief. Burgerrechten en vrijheden beschermt men niet door ze af te schaffen. Een nieuw Europees Charter voor de bescherming van de fundamentele rechten dringt zich op.